A tőketől a pohárig – amit o borról tudni érdemes – Recenzja książki

Rzadko na łamach tego bloga pojawiają się recenzje książek o winie, choć w najbliższym czasie postaram się to zmienić, ponieważ węgierskie księgarnie kryją niezmiernie wielkie pokłady takowej literatury, zarówno o technicznym aspekcie powstawania tego trunku, jak i o samych regionach winiarskich, winiarzach oraz ich dziełach. Dzisiaj na tapetę wezmę książkę autorstwa Jenő i Ervina Tamásów A tőkétől a pohárig – amit a borról tudni érdemesOd winorośli do kieliszka – co warto wiedzieć o winie. Rodzina Tamásów gospodaruje na 2,8 ha w miejscowości Csopak na północnym brzegu Balatonu. Ojciec, Jenő, jest głównym winarzem i na bazie własnych doświadczeń napisał ową książkę, zaś syn – Ervin – jako fan fotografii – ubogacił ją swoimi zdjęciami.

 
Piękna okładka (fot. ze strony Libri.hu)
 

Książka składa się z 6 głównych rozdziałów (tłum. własne): Winorośl, Wino, Wyjątkowe wina, Degustacja, Kulturalne spożycie oraz Słynne regiony winiarskie. W pierwszym rozdziale podążamy ścieżką winorośli od momentu wyboru odpowiedniego podłoża, po zbiory. Drugi skupia się na technicznym aspekcie powstania wina od momentu zbioru, aż po etap sprzedaży, włączając w to m.in. błędy popełnione podczas produkcji. Trzeci ukazuje technologię powstania wyjątkowych win takich jak Szampan czy też Aszú. Kolejne dwa skupiają się na odbiorze wina i jego miejscu w kulturze. Ostatni opisuje zaś najbardziej znane na świecie regiony winiarskie i ich wielkie wina. Autor książki stara się przybliżyć temat z wielu stron, zarówno technicznej, jak i kulturowej, gdyż samo wino jest nie tylko wyrobem alkoholowym, a o wiele bardziej częścią kultury ludzkiej, do tego stopnia istotnym, że obecnym nawet w aspekcie religijnym (wino mszalne).

 
Różne stadia rozwoju winogron (fot. własna)
 

Autor krytycznie odnosi się do pozycji winiarstwa węgierskiego na mapie świata. Wskazuje wiele problemów, zaniedbań i udowadnie, że droga do sukcesu jest długa i kręta. Przekazuje swoje własne doświadczenia, oparte zarówno o pracę w miejscowej branży winiarskiej, jak i obserwacje, które poczynił podczas pobytu za granicą, w innych regionach winiarskich. Ponieważ książka ta powstała również z myślą o osobach, które zaczynają swoją przygodę z winem, treść nie jest przesadnie nasycona winiarskim żargonem, a dla wyjaśniena umieszczono niewielki słownik z wyjaśnieniami dla specjalistycznych sformułowań. Jeśli zaś chodzi o stronę graficzną książki – stoi ona na wysokim poziomie. Mamy przekroje winorośli oraz owoców w różnych stadiach ich dojrzewania, czy też zobrazowane różne rodzaje korków. Każdy rozdział jest opatrzony właściwymi sobie zdjęciami, w wysokiej rozdzielczości.

 
Mamy i różne rodzaje korkociągów (fot. własna)
 

Kiedy trafiłem na tą książkę na półce księgarni, od razu się w niej zakochałem. Oczywiście przez jakiś czas odmawiałem sobie tego wydatku, w końcu otrzymałem ją w prezencie. Podoba mi się zarówno język autora, jak i graficzne ilustracje tego, co się z winem (winoroślą) dzieje, na każdym etapie ich rozwoju. Taki sposób przedstawienia pozwala wyobrazić sobie, jak dużo pracy i jak wiele czynników wpływa na to, co nalewamy sobie do kieliszków każdego dnia. Ważne jest również, jak odbierane jest wino, jak istotne jest miejsce, z którego pochodzi i jak w różnych epokach i kulturach było postrzegane. Książkę każdemu winomanowi serdecznie polecam. Dodatkowym smaczkiem, i potwierdzeniem “jakości” jest fakt, że lektorem książki był nie kto inny, jak sam István Szepsy. By nie było tak słodko, jeszcze łyżka dziegciu – niestety dzieło to powstało jedynie w języku węgierskim. Z technicznych informacji na koniec: książka liczy 288 i została wydana w grubej oprawie przez wydawnictwo Alexandra. Cena: 5999 HUF (84 PLN). Dostępna w każdej większej księgarni sieci Libri lub Alexandra.

 
Ważny jest także aspekt naukowy… (fot. własna)

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *