Demarie Roero Riserva 2016 – przepyszna czerwień z Piemontu

Położony w północno-zachodnich Włoszech Piemont to prawdziwa mekka winomanów. Oprócz całej masy pomniejszych subregionów winiarskich znajdziemy także dwie spośród najbardziej znanych apelacji winiarskich kraju – Barolo i Barbaresco. Niejako w ich cieniu znajdują się dwie inne – Langhe i Roero, gdzie powstają niezwykle solidne wina, często dorównujące jakością swoim bardziej znanym sąsiadom, za to kosztujące ułamek ich ceny. To właśnie w sercu Roero swą siedzibę ma Azienda Agricola Demarie, rodzinna winiarnia, której historia zaczęła się w 1971 roku. Dziś trzecie pokolenie rodziny gospodaruje na 30 hektarach w okolicach miejscowości Vezza d’Alba, dzierżawiąc również niewielkie parcele w Barolo i Barbaresco.

Smaczne nebbiolo z Roero. (fot. własna)

Tym razem jednak mowa o winie z ich macierzy, czyli Demarie Roero Riserva 2016. Jest to 100% nebbiolo, pochodzące ze starych krzewów, posadzonych w 1946 roku. Wino fermentowało w stalowych tankach, po czym trafiło do francuskich dębowych beczek typu barrique na okres 6 miesięcy. Posiada granatową barwę z ceglanymi refleksami. Pachnie nutami ziemi, skóry, róży, suszonej śliwki, maliny, lukrecji i eukaliptusa. W ustach wytrawne, średnio zbudowane, z wysoką kwasowością, sporą, ale gładką taniną oraz nutami wiśni, truskawek, suszonych śliwek, skóry, mokrej ziemi oraz lukrecji. Finisz jest średniodługi. Soczyste, typowo włoskie, ale równocześnie świetne stylistycznie wino. Ocena: ***/**** (90/100 pkt). Cena: 8990 HUF (110 PLN). We Włoszech dostępne było za 17,50 EUR (80,50 PLN). Do Polski wina Demarie sprowadza Koneser Win.

Źródło wina: zakup własny w sklepie internetowym Ab Ovo Borkereskedés.

Podobne wpisy