Podczas VinCE Budapest moją uwagę przykuło również niewielkie stanowisko słoweńskiego producenta Dveri Pax z regionu winiarskiego Štajerska. Produkuje się tu głównie wina białe, choć znajdziemy też w ofercie czerwone i różowe, jak również musujące. Ja próbowałem dwóch win z ich podstawowej linii.
Šipon, czyli Furmint (fot. ze strony producenta).
Pierwszym był Šipon 2015, czyli Furmint. Szczep ten jest jednym z popularniejszych w Słowenii, a jego uprawa sięga czasów napoleońskich. Jest to wino o jasnozłotej barwie, w nosie wyczuwalne są aromaty grapefruita, mango, oraz ziół. W ustach owocowe, wręcz muszkatowe, bardzo lekke nuty przypraw, agrestu. Całość podkreślone łagodną, przyjemną kwasowością. Świeży, fermentował w kadziach ze stali nierdzewnej. Ocena: ***.
Przyjemny, świeży Riesling (fot. ze strony producenta)
Drugim kosztowanym przeze mnie winem był Renski Rizling 2015, czyli Riesling. I znowu mamy reduktywny, bardzo świeży trunek, o jasnozłotej barwie z zielonkawymi refleksami, w nosie złożony, oprócz nut owoców egzotycznych takich jak mango, grapefruit pojawia się także nuta petroleum. W ustach bardzo owocowy, nuty cytrusów, mango, grapefruita, podkreślone świetną kwasowością. Przyjemna mineralność. Ocena: ****. Były to dwa całkiem przyjemne wina, które pokazują, że w słoweńskim winiarstwie tkwi spory, nie do końca jeszcze odkryty potencjał. Więcej informacji o producencie tu.