Hímesudvar Fordítás 2013 – ukłon w stronę tradycji

Trwa Furmint Februar, więc znów na blogu pojawia się tekst o winie, które powstało (głównie, aczkolwiek nie w całości) z tej odmiany. Mowa bowiem o fordításu z tokajskiej winiarni Hímesudvar, o której już jakiś czas temu pisałem. Z racji swojego położenia w samym centrum Tokaju jest ona licznie nawiedzana przez naszych rodaków, zresztą nie bez powodu, gdyż wina Hímesudvar nie odbiegają znacząco poziomem od tych, sygnowanych przez najlepszych producentów regionu, a ich cena nie przyprawa o palpitację serca nawet nieco mniej zamożnych konsumentów. Péter Várhelyi z siostrami idą swoją drogą, drogą środka, bez szerokich kanałów dystrybucji, zbędnych wydatków na marketing, za to z serdecznością, otwartością i gościnnością, jakich może im pozazdrościć wiele innych miejsc w regionie.

Zniknęło w oka mngnieniu… (fot. własna)

 

Hímesudvar Fordítás 2013 powstało według tradycyjnego, rzadkiego już w regionie procesu produkcji, w którym ponownie zalewa się wytłoczone grona aszú świeżym winem, maceruje przez pewien okres (w tym wypadku dobę), po czym ponownie tłoczy i umieszcza w beczkach, by sfermentowało oraz dojrzało. W efekcie otrzymujemy słodkie wino o smaku i aromacie podobnym do aszú, przy niższej zawartości cukru resztkowego oraz ekstraktu. Ten konkretny egzemplarz ma złotą barwę, w nosie wyczuwalne są aromaty moreli, suszonych owoców, bzu, miodu oraz fiołków. W ustach zaś dominują nuty owocowe: moreli, pigwy, mirabelek, dalej pojawia się suszona śliwka, daktyle, miód, skórka pomarańczy, mamy też lekko zaznaczoną taniczność (maceracja się kłania), świetnie zintegrowany cukier resztkowy (99 g/l) oraz żwawą, cytrusową kwasowość, a także szczyptę mineralności oraz wanilii. Długi, owocowy finisz, w którym na pierwszym planie znajduje się morela. Cena: 4990 HUF (67 PLN). Ocena: ****. Zdecydowanie warte sięgnięcia, o głębi dorównującej poważnym szamorodni i lżejszym aszú, przy czym dzięki niższej słodyczy, zdecydowanie bardziej pijalnym.

Źródło wina: zakup własny w winiarni.