Patricius Pezsgő Brut 2014 – poważny musiak z tokajską duszą

Powstające metodą tradycyjną wina musujące to najnowszy rodzaj win tokajskich. Do tego stopnia nowy, że gdy wprowadzono tą kategorię, niemalże nikt nie posiadał niezbędnej infrastruktury do ich produkcji. Dlatego też wiele winiarni postanowiło wykorzystać moce przerobowe producentów spoza regionu, i wyprodukować metodą produkcyjną pierwsze musiaki, by przekonać się o ich potencjale przed zakupem kosztownego wyposażenia. W ten sposób postąpił również Patricius Borház, jeden z największych graczy w regionie, wysyłając bazowe, wytrawne wino do Austrii, a dokładniej do Szigeti Sektkellerei w Gols, skąd wróciło już w gotowej postaci, czekając na rynkowy debiut. Zgodnie z zasadami nie mogło otrzymać nazwy Tokaji, acz bezsprzecznie oddaje charakter terroir, z którego pochodzi.

Musiak nie tylko na szczególen okazje. (fot. własna)

Patricius Pezsgő Brut 2014 to chyba jedna z najbardziej udanych tokajskich wariacji na temat win musujących w Tokaju. Ten powstały z furminta, hárslevelű i żółtego muskata kupaż charakteryzuje się delikatną, jasnozłotą barwą i niewielkimi, licznymi bąbelkami. W nosie dominuje zapach brioszki, skórki chlebowej oraz mokrej skały, wsparty cytryną i limonką, pojawia się także lekka nuta petrolowa. Usta są wyraźnie wytrawne, choć da się również wyczuć niewielką zawartość cukru resztkowego. Kręgosłupem jest tu chrupka kwasowość, wokół której koncentrują się nuty cytryny, limonki, brzoskwinii, a także migdałów, mokrych kamieni i skórki chlebowej. Szlachetności przydaje mu delikatne, jedwabiście gładkie musowanie. W podstawowej cenie (4690 HUF, 59 PLN) jest to bardzo dobry wybór, ja zaś kupiłem je po promocji w markecie za śmieszne 1500 HUF (19 PLN). Ocena: ***/****.

Źródło wina: zakup własny.

Podobne wpisy