Prantner Kadarka 15 2021 – mocarna kadarka z Szekszárdu

Kadarka jest na Węgrzech jedną z najbardziej rozpoznawanych, docenianych, a zarazem niezwykle rzadko uprawianych odmian. Wielu producentów odwraca się od niej ze względu na jej podatność na choroby oraz wrażliwość na warunki klimatyczne, w związku z czym dziś zostało zaledwie 260 hektarów upraw. Największą ilość nasadzeń znajdziemy w dwóch okręgach winiarskich – Kunság (78 ha) i Szekszárd (76 ha). To własnie w tym ostatnim regionie działa rodzinna winiarnia – Prantner Pince, założona w 2002 roku przez rodzinę Prantnerów. Aktualnie gospodarują oni na 20 hektarach w kilku parcelach (Saul völgy, Puksz völgy, Előhegy, Leányvár, Cinka), i jako jedni z niewielu w regionie mają stosunkowo młode krzewy tej emblematycznej, węgierskiej odmiany. Rodzina od pokoleń zajmuje się produkcją wina, acz dopiero od niedawna przeszła na pełną profesjonalizację działalności, o czym świadczą wzniesione w latach 2006-2013 budynki gospodarcze i piwnica.

Mocarna kadarka z południa Węgier. (fot. własna)

Prantner Kadarka 15 2021 powstała z gron młodych krzewów rosnących w parceli Saul völgy. Wino fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Posiada średniogłęboką, rubinową barwę. W nosie znajdziemy aromaty ciemnych owoców: ciemnych wiśni, jeżyn, suszonych śliwek, a także lukrecji, skóry i dymu. Usta są dobrze zbudowane, wytrawne, z średniowysoką kwasowością, wysokim alkoholem (15%!), średnią, ale dość ściągającą taniną, oraz nutami jeżyn, ciemnych wiśni, skóry, mokrej ziemi, przypraw korzennych dymu oraz mięty. Finisz jest średniodługi. Wino jest świeże, soczyste, owocowe, ale równocześnie sporo w nim typowej dla kadarki ziemistości i korzenności. Sprawi przyjemność pite solo, ale jeszcze lepiej sprawdzi się w towarzystwie klasycznych dań kuchni węgierskiej. Ocena: ***/**** (89/100 pkt). Cena: 3390 HUF (41,50 PLN).

Źródło wina: zakup własny w sklepie Pannon Borbolt.

Podobne wpisy