Schloss Proschwitz Goldriesling Trocken 2020 – saksońska zagadka

Dziś, zamiast kolejnego przystanku na drodze frankońskich winiarni postanowiłem nieco zboczyć z trasy, by opisać wino, które pochodzi z innego niemieckiego regionu, mniejszego i znacznie mniej znanego, niż ten opisywany dotychczas – Saksonii. Jest to najbliżej położony Polski obszar uprawy wina, liczący zaledwie 493 ha upraw, aczkolwiek posiadający wielowiekowe tradycje produkcji wina. Znajduje się tu zaledwie kilku liczących się producentów, a spośród nich jednym z najważniejszych, posiadających kilkusetletnią historię jest należący do książęcego rodu zur Lippe Weingut Schloss Proschwitz. Ta znajdująca się w Miśni winiarnia obejmuje 87 ha nasadzeń, z czego dominującą część stanowią białe odmiany takie jak riesling, pinot gris, goldriesling, pinot blanc, elbling, scheurebe, müller-thurgau, gewürztraminer, uzupełnione kilkoma ciemnymi szczepami. Winnice przechodzą aktualnie proces certyfikacji upraw ekologicznych. Oprócz win stałych powstają tu również solidne musiaki. Winiarnia od 1996 roku jest członkiem prestiżowego stowarzyszenia VDP.

Lekka, świeża, wytrawna biel. (fot. własna)

Podczas wizyty w jednym z miejscowych supermarketów moją uwagę zwróciło Schloss Proschwitz Goldriesling Trocken 2020. Wszyscy znamy rieslinga, niektórzy słyszeli o roter rieslingu, ale goldriesling jako odmiana jest u nas (zresztą nie tylko u nas) kompletnie nieznana. Jest to krzyżówka rieslinga oraz innego szczepu (prawdopodobnie courtillier musqué précoce) wychodowana w Alzacji w 1893 roku. Mimo francuskiego rodowodu, odmiana jest niemalże wyłącznie uprawiana w Saksonii, gdzie porasta kilkanaście hektarów. Wino fermentowało i dojrzewało w kontrolowanej temperaturze w zbiornikach ze stali szlachetnej. Posiada bladozłotą barwę. W nosie dominują aromaty brzoskwini, gruszki, żółtego jabłka, cytrusów i gałki muszkatołowej. W ustach wytrawne, lekko zbudowane, z wysoką kwasowością, wyraźnie zaznaczonym cukrem resztkowym, oraz nutami gruszki, cytryny, zielonego jabłka, brzoskwini, białej porzeczki, polnych ziół oraz przypraw korzennych. Finisz średniodługi. Świeża, delikatna, lekko pikantna biel – solidny wybór na lato. Z drugiej strony – w podobnym przedziale cenowym można znaleźć w Niemczech znacznie poważniejsze wina – choć niekoniecznie z Saksonii.  Ocena: *** (86/100 pkt). Cena: 13 EUR (59,50 PLN).

Źródło wina. Zakup własny w supermarkecie sieci Edeka.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.