Winnicy Ernsta Loosena nie trzeba chyba szerzej przedstawiać – to jeden z najbardziej znanych i uznanych winiarzy w Niemczech, gospodarujący na najlepszych terenach nad Mozelą. Stanowiska typu Bernkasteler Lay, Ürziger Würzgarten czy też Erdener Prälat są znane na całym świecie ze swych wybornych Rieslingów. Z 20 ha nasadzeń całość stanowi właśnie ten szczep. Powstają tu zróżnicowane wina, począwszy od zwykłych, podstawowych kupaży z całej winnicy aż po bardzo słodkie trunki powstałe z zbotytizowanych gron.
Przyjemna mozelska słodycz (fot. własna)
Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett 2014 to idealny przykład na to, jaki potencjał leży w stromych, mozelskich stanowiskach. Wino poziada jasnozłotą barwę, w nosie wyczuwalne są nuty ananasa, limonki, mineralność, ale też polne zioła. W ustach na pierwszym planie spora, cytrusowa kwasowość, podbita słoną mineralnością. Mamy też nuty mango, ananasa, limetki, ale też miód, lekką pikantność. Odnosi się wrażenie, jakbyśmy pili nektar z owoców egzotycznych pomieszany z wyciągiem z mozelskich skał. Ogólnie robi to fenomenalne wrażenie, aż chce się wracać po kolejny łyk. 55,9 g/l cukru resztkowego absolutnie nie stanowi problemu, gdyż jest świetnie balansowane przez żwawą kwasowość. Ocena: ****/*****. Cena: 5500 HUF (ok. 77 PLN). Zdecydowanie warte każdej złotówki na nie wydanej. Źródło wina: zakup własny.