Syrah do grilla – Láng Pincészet Syrah 2015

Choć majówka już minęła, to sezon grillowy w pełni. Do potraw z grilla często sięgam po wino, do warzyw, ryb i owoców morza po białe, zaś do kiebłas i czerwonych mięs po czerwone. Tym razem wino było solo, ale doskonale nada się do krwistych steków, czy też skwierczących kiełbasek. Producentem jest Láng Pincészet, niewielka, 8 ha rodzinna winiarnia z Kőszeg w regionie winiarskim Sopronu. Uprawia się tu kilka odmian: białe – furmint, tramini, cserszegi fűszeres oraz ciemne: bíbor kadarka, blauburger, kékfrankos, zweigelt, pinot noir, cabernet franc oraz syrah. Z tej ostatniej odmiany powstało wino, które miałem przyjemność skosztować.

Solidny wybór na grilla! (fot. własna)

 

Láng Pincészet Syrah 2015 posiada jasnoczerwoną, średnionasyconą barwę. Nos pachnie dojrzałymi wiśniami, czereśniami oraz czarną porzeczką, pojawiają się też lekkie nuty pieprzne i wanilia. W ustach soczyste, sporo tu owocu (wiśnia, czereśnia, czerwona porzeczka), dużo tanin (aczkolwiek są dość suche), jest też przyzwoita kwasowość. Średno zbudowane, dalej pojawiają się nuty likieru, tytoniu, na finiszu dominuje nuta wiśniowa. Bardzo przyjemne wino od małego producenta, w wyjątkowo przyjemnej cenie. Ocena: ***. Cena: 1000 HUF (13,50 PLN). Okazja, jakich mało, szkoda, że dostępna tylko u producenta.

Źródło wina: otrzymane w prezencie.