Szent Tamás Mád Furmint 2012 – wytrawny Tokaj w pigułce

Szent Tamás Pincészet to jedna z najciekawszych inicjatyw, które powstały w ostatnich kilkunastu latach w Tokaju. Projekt ten ma na celu stworzenie jasnej, rozpoznawalnej marki dla regionu i miejscowości Mád, będącej niejako katalizatorem zmian jakościowych. Odniósł już na tym polu kilka sukcesów – jest nim chociażby wprowadzenie nowej tokajskiej butelki, którą zaprojektował jeden z właścicieli winnicy – Géza Ipacs. Co raz więcej producentów po nią sięga, dzięki powoli poprawia się wizerunek tutejszych win. Kolejnym sukcesem jest marka Mád – po którą sięgają importerzy z całego świata, a która jest efektem współpracy winogrodników z całej wsi. Zresztą nie może być inaczej – Szent Tamás Pincészet posiada 25 ha własnych winnic, z których powstają najlepsze wina. Za winifikację odpowiada István Szepsy junior.

Jest luty, jest i Furmint. I to jaki!(fot. własna)

 

W zeszłym tygodniu miałem przyjemność degustować jedno z pierwszych win z winnicy – Szent Tamás Mád Furmint 2012. Wino przez ponad dwa lata spoczywało w spiżarni, aczkolwiek nie obawiałem się o jego formę, gdyż posiada szklany korek. Posiada złotą barwę, w nosie wyczuwalne są nuty zielonego jabłka, polnych kwiatów, gruszki. W ustach czysty, aczkolwiek nienachalny owoc – zielone jabłko, gruszka, brzoskwinia, jest tu przyjemna, cytrusowa kwasowość a także delikatna, słona mineralność. Wszystko zamyka długi, owocowy finisz z lekką nutą migdałów. Przyjemność jest dozowana po trochu, a kolejne warstwy układają się w spójną całość. Solidne, autentyczne tokajskie wino. Cena: 2590 HUF (36 PLN). Ocena: ****. Już raczej ciężko dostępne, dlatego polecam zakup kolejnych roczników.