To już wiosna! – Figula Zenit & More 2015

Ostatnie (miejmy nadzieję) mrozy mamy za sobą, luty również odchodzi powoli w niepamięć, na drzewach i krzewach pojawiają się pierwsze pąki – to znak, że zima ustępuje miejsce wiośnie, a ciężkie, czerwone wina, które miały nas rozgrzewać, zamieniamy na lżejsze, często białe, kwiatowe, aromatyczne. I tak znalazłem na półce sklepowej butelkę, która od razu przykuła moją uwagę – Figula Zenit & More 2015 i rysunek zielonego jabłka. Zenit to węgierski szczep, powstał w 1951 roku jako krzyżówka Ezerjó oraz Bouvier. Jest dość aromatyczny, powstają z niego wina o przyjemnej kwasowości.
Żeby wiosna była radosna! (fot. własna) 
Ten rocznik jest pierwszym, w którym Mihály Figula zdecydował, by do wina z tego szczepu dodać także inne – sauvignon blanc, pinot gris oraz sárga muskotály. Myślę, że ta zmiana wyszła temu winu na dobre. Oko: barwa jasnozielona, blada. W nosie wyczuwalne aromaty przypraw, trawy, ale także zielonego jabłka. W ustach również wyczuwalna pikantna nuta przypraw, owoce cytrusowe, rześka kwasowość, nieco później pojawia się delikatna, migdałowa goryczka. W finiszu pojawia się zielone jabłko. Bardzo proste, ale też niesamowicie przyjemne i radosne wino! Ocena: ***/****. Cena: 1599 HUF (22,50 PLN). Warto!