Lato zbliża się wielkimi krokami, wielu z Was już planuje wakacyjną wyprawę nad morze. Jednym z najpopularniejszych celów podróży jest Chorwacja, która gwarantuje słoneczną pogodę przez niemalże cały sezon, a cenowo spokojnie konkuruje wybrzeżem Bałtyku. Choć większość odwiedzających ten kraj wybiera Dalmację, warto wybrać się również na Istrię, malowniczą krainę pełną wiekowych miasteczek, gajów oliwnych i wzgórz porośniętych winną latoroślą. Tam znajdziemy jedne z najbardziej emocjonujących chorwackich odmian winorośli – malvaziję istarską oraz terana, mocno zakorzenione w tutejszej tradycji i idealnie pasujące do lokalnej kuchni. Jakiś czas temu pisałem o innym, butikowym producencie z regionu, dziś będzie kilka słów o nieco mniej znanej, aczkolwiek wartej odwiedzenia winiarni z miejscowości Višnjan – Vina Prodan. Jest to rodzinne przedsiębiorstwo, obecnie zarządzane przez trzecie pokolenie rodziny Prodan. Powstają tu zarówno wina stołowe, jak i jakościowe, a ofertę uzupełniają rakije oraz likiery. Rodzina posiada także sklep w centrum Puli, gdzie można spotkać szeroką gamę ich produktów.
Budżetowa malvazija. (fot. własna)
Jako pierwsze spróbowałem Vina Prodan Malvazija 2017. Posiada jasnozłotą barwę, w nosie wyczuwalne są aromaty kwiatów akacji, miodu, polnych ziół, w ustach zaś lekko zbudowane, ze średnią kwasowością, nutami akacji, cytrusów, eukaliptusa i polnych ziół, zwieńczone lekką goryczką. Czuć, że mamy tu do czynienia z dość prostą ekpresją odmiany, ale w swoim przedziale cenowym jest to bardzo dobry wybór, zwłaszcza, że dostępne jest w litrowej butelce. Ocena: **/***. Cena: 26 HRK (15 PLN). Drugie z degustowanych win – Vina Prodan Teraneo 2017 powstało z gron odmiany teran. Charakteryzuje je ciemnoczerwona barwa, w nosie wyczuwalne są aromaty owoców leśnych, borówek, czarnych porzeczek oraz skóry, w ustach zaś znajdziemy nuty jeżyn, czarnej porzeczki, ściółki leśnej, żelaza, wyraźne taniny, oraz średnią kwasowość. Średniozbudowane, pijalne czerwone wino, które idealnie nada się do dań z grilla jak i miejscowej szynki pršut. Ocena: **/***. Cena: 28 HRK (16 PLN). Oczywiście, nie ma co tu poszukiwać głębi, mowa przecież o absolutnie podstawowych etykietach, z dość niskiej półki cenowej. Z pewnością jednak wina te dobrze sprawdzą się z daniami miejscowej kuchni, spożyte podczas wakacji nad brzegiem Adriatyku.
Źródło wina: otrzymane w prezencie od znajomego. Dostępne na miejscu, lub w Zagrzebiu w sieci sklepów winiarskich Vrutak.