Weingut Am Stein Würzburg Silvaner 2019 – frankoński sok z wapiennych skał

Gdy myślimy o niemieckim winie, to od razu przychodzi nam na myśl riesling, oraz Mozela lub Rheingau. Rzadko kiedy wspominamy o Frankonii, która słynie z innej odmiany – silvanera. Nic dziwnego – nie posiada ona mocnego marketingu ani PR, i nawet mimo usilnych starań (choćby pod postacią warszawskiego winebaru Frank), rzadko kiedy przebija się do powszechnej świadomości. Niesłusznie – położony nad Menem region ma do zaoferowania bardzo wiele. Ponad tysiąc lat tradycji winiarskiej, piękne, historyczne miejscowości, wyjątkowa kuchnia – to wszystko sprawia, że warto obrać Frankonię za cel podróży. Dziś uprawia się tam nieco ponad 6 tysięcy hektarów winorośli, spośród których dominują głównie jasne odmiany – müller-thurgau, silvaner oraz bacchus, rosnące na wapiennym podłożu. Sporą część win butelkuje się w charakterystycznych butelkach – tak zwanych Bocksbeutel.

Silvaner od mistrza odmiany. (fot. własna)

Weingut Am Stein Würzburg Silvaner 2019 pochodzi z upraw położonych na stromych stokach wokół Würzburga, należących do winiarni Ludwiga Knolla. Rodzinne gospodarstwo zostało założone w 1980 roku przez jego ojca, a od 2001 roku wchodzi w skład prestiżowego stowarzyszenia VDP. Od 2006 całość upraw prowadzona jest ekologicznie, zaś od 2008 z poszanowaniem zasad biodynamiki. Silvaner, lokalna odmiana stanowi tu 35% upraw. Próbowane przeze mnie wino należy do podstawowej lini producenta. Posiada bladożółtą barwę. Pachnie kredą, polnymi ziołami, zielonym jabłkiem, białym pieprzem oraz cytryną. W ustach średnio zbudowane, wytrawne, o wysokiej kwasowości, średnim alkoholu i dość intensywnym smaku spod znaku polnych ziół, białego pieprzu, cytryny, migdałów, agrestu oraz kredowej słoności. Finisz średnio długi. Ekspresywne, świetnie oddające charakter terroir i odmany wino. Ocena: **** (90/100 pkt). Cena: 13,95 EUR (64,50 PLN).

Źródło wina: zakup własny.

Podobne wpisy