Weingut Dr Loosen – gwiazda mozelskiego winiarstwa

Wyjeżdżając Bernkastel-Kues w stronę Koblencji mijamy jedno z najbardziej znanych miejsc na winiarskiej mapie regionu Mozeli. To gmach winiarni Weingut Dr Loosen, jednego z najbardziej znanych i szanowanych producentów nie tylko w okolicy, ale i całym kraju. W dużej mierze jest ona zasługą obecnego właściciela – Ernsta Loosena, który przejął ją w 1988 roku z rąk swojego ojca.

Historyczna siedziba winiarni. (fot. własna)

Początki nie były łatwe – założona w 1796 roku posiadość była potężnie zadłużona, brakowało inwestycji w sprzęt, a sam Ernst miał niewielkie pojęcie, jak tworzyć wina. Działając intuicyjne, wraz ze wsparciem Berniego Schuga (którego zatrudnił jako enologa) postawił gospodarstwo na nogi. W 1993 roku Weingut Dr Loosen zostało przyjęte do stowarzyszenia VDP, a firma zaczęła przynosić zyski. Wielkim skarbem winiarni są po dziś dzień winnice klasy Grosse Lage, które porastają nieszczepione krzewy liczące sobie nawet 130 lat.

Słynna winnica Ürziger Würzgarten. (fot. własna)

Winorośl uprawia się tu w dziesięciu siedliskach na obszarze 93 hektarów, a z zebranych tu gron powstaje rocznie około 280 tysięcy butelek wina. Prawię całość produkcji stanowi riesling. Portfolio producenta jest niezwykle szerokie – od win zdezalkoholizowanych, poprzez musujące, wytrawne, słodkie i bardzo słodkie. W ofercie znajdziemy także inne specjalności, takie jak wermuty czy też destylat z wina. Dzięki sprawnemu modelowi biznesowemu marka Dr Loosen jest obecna na rynkach całego świata. My zaś podczas wizyty w winiarni mieliśmy okazję spróbować aż 10 win z oferty producenta.

Mus bez alkoholu. I bez przekonania. (fot. własna)

Dr Loosen DR. LO Riesling Alkoholfrei to odpowiedź producenta na zwiększające się zapotrzebowanie w stosunku do win dezalkoholizowanych. Powstaje metodą destylacji próżniowej, gdzie alkohol odparowuje po podgrzaniu wina do 35 stopni. Posiada bladozłotą barwę. Pachnie cytrusami, kiszonką, szczyptą zielonego jabłka. W ustach podobnie kiszonka, dość agresywny mus, wysoka kwasowość, lekko zaznaczona słodycz. Finisz krótki. Brak głębi, struktury. Piłem dużo lepsze wina bezalkoholowe, być może stało zbyt długo otwarte. Oceny brak.

Podstawowy, klasyczny riesling. (fot. własna)

Dr Loosen Blauschiefer Riesling 2023 to jedna z podstawowych etykiet winiarni. Powstało z wyselekcjonowanych gron, zebranych z parceli o podłożu z niebieskiego łupka. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Barwa bladosłomkowa. Pachnie cytrusami, brzoskwiniami, morelami i łupkiem. W ustach wytrawne, średnio zbudowane, z wysoką kwasowością, nutą limonki, cytryny, zielonego jabłka, brzoskwini, oraz słoną mineralnością. Finisz średniodługi. Soczyste, świeże, acz niezbyt skomplikowane. Ocena: *** (87/100 pkt). Cena: 13 EUR (55,50 PLN).

Jednoparcelowy riesling z starych krzewów. (fot. własna)

Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Alte Reben GG 2023 to już wino wyższej klasy, powstałe z owoców z pojedynczej parceli klasy Grosses Gewächs z Wehlen. Podłoże stanowi tu niebieski łupek. Spontanicznie fermentowało i dojrzewało przez rok na osadzie w dużej, dębowej beczce (fuder). Posiada bladosłomkową barwę. Nos jest nieco dymny, krzemisty, z aromatami zielonego jabłka, brzoskwini, cytryny, a także polnych ziół. Usta są dość dobrze zbudowane, wytrawne, z świetną kwasowością, średnim alkoholem, sporą koncentracją. Znajdziemy tu nuty brzoskwini, żółtego jabłka, cytryny, mirabelki, a także migdałów, polnych ziół, a wszystko to podbite słoną mineralnością. Finisz długi. Skoncentrowane, z kremową teksturą i głębią smaku. Ocena: **** (93/100 pkt). Cena: 30 EUR (128 PLN).

Ekspresyjny, soczysty riesling z Erdener Treppchen. (fot. własna)

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling Alte Reben GG 2023 jest kolejnym z win z pojedynczej parceli, tym razem o podłożu z czerwonego łupka. Jak w przypadku poprzednika – spontanicznie fermentowało i dojrzewało przez rok w dużych dębowych beczkach na osadzie. Cechuje je bladosłomkowa barwa. W nosie jest aromatyczne, z aromatami brzoskwini, limonki, cytryny, pomarańczy, mirabelek i mokrej skały. Usta są dobrze zbudowane, wytrawne, z wysoką kwasowością, średnim alkoholem, oraz nutami limonki, brzoskwini, jabłek, polnych ziół i słoną mineralnością. Finisz długi. Soczyste, ekspresyjne, ale niekoniecznie mocno finezyjne wino. Ocena: ***/**** (90/100 pkt). Cena: 30 EUR (128 PLN).

Pikantny, złożony riesling z Ürziger Würzgarten. (fot. własna)

Dr Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Alte Reben GG 2023 to z kolei ostatnie z serii trzech, wytrawnych win z pojedynczych parceli. Tu również podłoże skalne stanowi czerwony łupek, a większość krzewów liczy sobie ponad 100 lat. Wino fermentowało spontanicznie i dojrzewało przez rok w dużych beczkach dębowych na osadzie. Mieni się delikantną, bladosłomkową barwą. Pachnie cytryną, pomarańczą, grapefruitem, polnymi ziołami, białym pieprzem, łupkową mineralnością i miodem. W ustach jest wytrawne, dobrze zbudowane, z wysoką kwasowością oraz średnim alkoholem. Sporo tu soczystego owocu spod znaku grapefruita, limonki, cytryny i brzoskwini, jest też charakterystyczna dla siediska ziołowość oraz korzenność, a także słona mineralność. Finisz jest długi. Skoncentrowany, złożony, wielowarstwowy riesling. Ocena: **** (94/100 pkt). Cena: 30 EUR (128 EUR).

Skoncentrowane, wielowarstwowe, wybitne wino. (fot. własna)

Dr Loosen Ürziger Würzgarten Unterst Pichter Riesling Alte Reben Reserve GG 2022 stanowi szczyt ekspresji win wytrawnych w portfolio Loosena. To selekcja gron ze starych, ponad 120-letnich krzewów, z niewielkiej, wyselekcjonowanej parceli w środku siedliska Ürziger Würzgarten. Spontanicznie fermentowało i dojrzewało przez dwa lata na osadzie w 1000-litrowej beczce. Posiada bladozłotą barwę. Nos jest dość intensywny, z aromatami dymu, łupkowej mineralności, polnych ziół, brzoskwini, moreli, mirabelek, oraz przypraw korzennych. Usta są skoncentrowane, dobrze zbudowane, z wysoką kwasowością oraz średnim alkoholem. Wyczujemy tu bogactwo nut owocowych: grapefruita, cytryny, limonki, żółtego jabłka, brzoskwini, a także łupkową, dymną mineralność, słoność i umami. Finisz niemalże nieskończenie długi. Symfonia smaku, kremowa tekstura, soczystość – wszystko jest na swoim miejscu. Niesamowity potencjał dojrzewania – to niemalże eteryczne wino. Ocena: ***** (97/100 pkt). Cena: 75 EUR (319,50 PLN).

Lekki, mozelski kabinett. (fot. własna)

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2023 stanowi wstęp do świata słodyczy. Powstało z młodszych krzewów, rosnących na parceli o podłożu z czerwonego łupka. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Cechuje je bladozielona barwa. Pachnie brzoskwinią, morelą, limonką, cytryną, mokrym łupkiem. W ustach jest słodkie, z wyraźnie zaznaczoną kwasowością, lekkim ciałem, niskim alkoholem, nutami cytryny, limonki, grapefruita, brzoskwini, oraz słoną mineralnością. Finisz średni. Klasyczny, soczysty, świeży, mineralny kabinett znad Mozeli. Ocena: ***/**** (90/100 pkt). Cena: 15,50 EUR (66 PLN).

Późne zbiory, większa słodycz i słona mineralność. (fot. własna)

Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2023 powstało z dojrzałych gron krzewów rosnących na podłożu z niebieskiego łupka. Fermentowało i dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Mieni się delikatną, bladozieloną barwą. W nosie nuty cytryny, grapefruita, zielonego jabłka, winogron. Usta są dość lekko zbudowane, słodkie, z wysoką kwasowością i niskim alkoholem. Dominuje tu soczysta owocowość pod postacią grapefruita, cytryny, zielonego jabłka, limonki, jest też miód i słona mineralność. Finisz średni. Smaczny, słodki, acz nieszczególnie złożony riesling. Ocena: ***/**** (89/100 pkt). Cena: 21 EUR (89,50 PLN).

Soczyście owocowe, skoncentrowane auslese. (fot. własna)

Dr Loosen Erdener Prälat Riesling Auslese Goldkapsel 2023 jest selekcją z zbotrytyzowanych gron pochodzących ze starych, ponad 100-letnich krzewów, rosnących na podłożu z czerwonego łupku. 10% gron było macerowanych wraz z moszczem podczas fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej, zaś po zlaniu z osadu wino trafiło do dużych, drewnianych beczek, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy. Posiada delikatną, bladozłotą barwę. Nos kusi bogactwem aromatów: miodu, moreli, grapefruita, limonki, żółtych jabłek i mokrego łupka. W ustach jest skoncentrowane, złożone, z potężną słodyczą i wysoką kwasowością, średnim ciałem i niskim alkoholem. Znajdziemy w nim nuty miodu, moreli, limonki, brzoskwini, imbiru, przypraw korzennych, oraz – oczywiście – słoną mineralność. Finisz niemalże nieskończenie długi. Skoncentrowane, soczyście owocowe, wielowarstwowe wino. Ocena: ****/***** (95/100 pkt). Cena: 45 EUR (191,50 PLN).

Obłędna selekcja zbotrytyzowanych gron winiarni. (fot. własna)

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2018 to ostatnie wino degustacji, selekcja zbotrytyzowanych gron z różnych parceli producenta. Spontanicznie fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Cechuje go jasnozłota barwa. Pachnie ananasem, marakują, limonką, cytryną, miodem, naftą, brzoskwinią. Usta są skoncentrowane, słodkie, z wysoką kwasowością, niskim alkoholem, kremową teksturą. Na pierwszy plan wysuwają się nuty owoców egzotycznych: marakui, ananasa, limonki, grapefruita, następnie pojawia się morela, brzoskwinia, a także miód oraz słona mineralność. Finisz niemalże nieskończenie długi. Gęste, złożone, a przy tym niezwykle świeże i harmonijne wino. Po prostu majstersztyk. Ocena: ***** (96/100 pkt). Cena: 29 EUR (123,50 PLN).

Przekrój degustowanego portfolio producenta. (fot. własna)

Na finiszu dostaliśmy jeszcze do spróbowania piwa, które Loosen warzy na niewielką skalę we własnym browarze. Przyjemne, odświeżające – zwłaszcza po takiej dawce słodyczy. Wina Weingut Dr Loosen pokazują bogactwo stylów i smaków, różnorodność terroir – zwłaszcza róznic pomiędzy poszczególnymi rodzajami podłoża. Z drugiej strony jest to też wielka machina marketingowa, która powoduje, że rieslingi trafiają pod strzechy dosłownie każdego zakątka ziemi. Ja z chęcią będę do nich powracał, bo właśnie tu zaczęła się moja miłość do mozelskich win. I będzie ona trwać, gdyż smakują one tak samo dobrze, jak za pierwszym razem.

Nad Mozelę podróżowałem i degustowałem na zaproszenie Niemieckiego Instytutu Wina. Do Polski wina Weingut Dr Loosen sprowadza Vininova.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz