Pierwszy w nowym, 2024 roku wpis poświęcam winu, wypadającego dość mocno poza moje codzienne, winiarskie zainteresowania. Mowa bowiem o położonym w północno-zachodnich Włoszech Piemoncie, którego nie miałem jeszcze szansy odwiedzić, zaś pochodzące stamtąd butelki niezwykle rzadko trafiają do mojego kieliszka. Piemont kusi legendarnymi winami – Barolo i Barbaresco, powstającymi z najsłynniejszej lokalnej odmiany – nebbiolo, aczkolwiek powstają z niej również wina nieco bardziej przyziemne, codzienne – zwłaszcza z szerszej, mniej znanej apelacji Langhe.
Piwnica z dużymi beczkami. (fot. Piotr Wdowiak)
To właśnie tam, w sercu regionu – wiosce Vergne należącej do gminy Barolo leży winiarnia G. D. Vajra. W przeciwieństwie do innych, znanych producentów z regionu to średniej wielkości przedsiębiorstwo nie posiada zbyt długiej historii – zostało założone w 1972 roku, na bazie ziem, które należały do rodziny od kilku pokoleń. Założyciel – Aldo Vaira – nazwał winiarnię na cześć swojego ojca – Giuseppe Domenico. Rozwój winiarni przypadł na czas „wojny” rozgrywającej się pomiędzy modernistami i tradycjonalistami w Barolo – Aldo nie stanął po żadnej ze stron, sprawnie lawirując między nimi. Obecnie powierzchnia upraw należąca do winiarni zajmuje 60 hektarów, z czego 10 hektarów obsadzonych jest krzewami nebbiolo, zaś gospodarstwem zarządza kolejne pokolenie rodziny – Giuseppe, Francesca i Isidoro Vaira.
Soczyste, owocowe nebbiolo. (fot. własna)
G. D. Vajra Langhe Nebbiolo 2021 – pochodzi z młodych krzewów rosnących w granicach miejscowości Barolo, Novello, Sinio and Bricco Bertone. Wino fermentowało przez 37 dni, zaś po tłoczeniu dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 6 miesięcy. Posiada jasną, rubinową barwę. Nos kusi aromatami róży, fiołków, skóry, ciemnej wiśni, octu balsamicznego i smoły. W ustach jest wytrawne, średnio zbudowane, z wysoką kwasowością, sporą, aczkolwiek ułożoną taniną i wysokim alkoholem. Znajdziemy tu nuty ciemnych wiśni, jeżyn, róży, dymu, skóry, lukrecji, lekką pikantność i ziemistość. Finisz średnio długi. Nie posiada co prawda głębi Barolo czy Barbaresco, ale w młodym wieku jest znacznie bardziej przystępne, owocowe, z okiełznanymi taninami. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie dań włoskiej kuchni. Ocena: **** (90/100 pkt). Cena: 119 PLN.
Źródło wina: zakup własny u węgierskiego importera. W Polsce wina G. D. Vajry znajdziecie w ofercie sklepów Winecorner.